Η ιστορία της ANDI INTERNATIONAL

Η ίδρυση της ANDI αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καταδυτικής ιστορίας.

 

Το 1988 ο Εd Betts και ο Dick Rutkowski αποφάσισαν να δημιουργήσουν την American Nitrox Divers Inc.(«ANDI»).

Σκοπός της ANDI ήταν να τυποποιηθεί η εκπαίδευση των εκπαιδευτών, των ερασιτεχνών αυτοδυτών και οι διαδικασίες των σταθμών πλήρωσης καταδυτικών φιαλών με αέρα εμπλουτισμένο με οξυγόνο (nitrox).

 

 

Το 1985 ο Dick Rutkowski αποσύρθηκε από την NOAA  με 33 έτη υπηρεσίας. Είχε υπηρετήσει ως Deputy Diving Coordinator και ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής του τμήματος εκπαίδευσης καταδυτικής υπερβαρικής της ΝΟΑΑ και του κέντρου θεραπείας αυτοδυτών. Το 1987 άρχισε να διδάσκει αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «Nitrox Diving» για τους ερασιτέχνες αυτοδύτες υπό την αιγίδα της επιχείρησης του (IAND) και είναι αυτός ο οποίος εισήγαγε  αυτήν τη σημαντική καινοτομία στο χώρο της ερασιτεχνικής κατάδυσης.

 

Έπειτα, κατόπιν συμφωνίας ο Dick συναίνεσε να κλείσει την IAND και να συνεργαστεί αποκλειστικά με την ANDI. Ο Dick πούλησε την IAND σε ένα Instructor Trainer της ANDI τον Tom Mount. Παρόλο που και οι δύο εταιρείες συνέχισαν, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λήξει η συνεργασία των δύο ιδρυτών. Ο Tom Mount συνέχισε την IAND με την ονομασία IANTD.

 

Το 1968 ο Εd Betts ήταν ο συν-ιδρυτής των Island Scuba Centers, Inc. (ANDI # 1), στο Freeport της  Νέας Υόρκης. Το 1997 η οικογένεια Betts έκλεισε τα κέντρα αυτά μετά από 29 έτη λειτουργίας. Μέχρι τότε ήταν η παλαιότερη και πληρέστερη καταδυτική επιχείρηση στο Long Island  και ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα καταδυτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

 

Ο Ed Betts έχοντας πολύ μεγάλη εμπειρία ως πρακτικός μηχανικός, σχεδιάζει και εγκαθιστά μονάδες παροχής και παραγωγής αερίων και υπερβαρικών θαλάμων. O Ed Betts είναι ιδρυτής και πρόεδρος της ANDI International και έχει συγγράψει πλήθος δημοσιευμένων άρθρων και εγχειριδίων για εκπαιδευτές και μαθητές.

 

Λόγω της επιχειρηματικής ικανότητας και των προσπαθειών του Ed Betts πολλά από τα πρότυπα και τις διαδικασίες που αναπτύχθηκαν από την ANDI αποτελούν σήμερα τυποποιημένες πρακτικές, Παγκοσμίως, στον χώρο της καταδυτικής βιομηχανίας. Επιπλέον, ο Ed Betts ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το SafeAir®, την τεχνική κατάδυση και την κατάδυση με rebreather σε πολλά μέρη του κόσμου.

 

Το 1987, όταν η αρχική παραγωγή rebreather για ερασιτεχνική κατάδυση διατέθηκε στην αγορά από την Drager στο Lubeck της Γερμανίας, η ANDI ήταν εκείνη που εξέδωσε το πρώτο εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα αγγλικά και στα γερμανικά. Από τότε η ANDI παρακολουθώντας στενά την αναπτυσσόμενη αγορά των rebreathers, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει το υψηλότερης ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό εγκεκριμένο από τους κατασκευαστές.

 

Το 1991, η ANDI παρείχε εκπαίδευση σε προσωπικό καταδυτικού κέντρου εγκαινιάζοντας έτσι το πρόγραμμα EAN (εμπλουτισμένος αέρας με οξυγόνο) σε χώρα εκτός των Η.Π.Α. Η έννοια και η τεχνολογία του προγράμματος διαδόθηκε γρήγορα καθώς η ANDI επεκτεινόταν σε όλον τον κόσμο. Το όραμα της ANDI για την «τεχνολογία βέλτιστου αναπνεύσιμου αερίου» σε δύτες, αν και στην αρχή είχε κατακριθεί και απορριφθεί από ολόκληρο τον καταδυτικό κλάδο πλέον αποτελεί πρότυπο στο χώρο της κατάδυσης.

 

Η εξάπλωση σε όλο τον κόσμο, οφείλεται στη δέσμευση της ANDI για ποιοτικά υλικά και εκπαίδευση σε συνδυασμό με την αφοσίωσή της προς τους αντιπροσώπους της.