Ναυαγιοκατάδυση

Τι είναι αυτό που παρακινεί έναν αυτοδύτη να μην πραγματοποιήσει μια απλή περιήγηση στο βυθό χαζεύοντας τα κοράλλια και τον ωθεί να εξερευνήσει συχνά ξεχασμένα κομμάτια ξύλου και μετάλλου που «έπεσαν» στο βυθό για κάποιο λόγο; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πιθανόν να διαφέρει σε μικρό βαθμό από άτομο σε άτομο ωστόσο, οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι είναι συναρπαστικό να κολυμπά κάποιος γύρω από ένα αντικείμενο που έφτιαξε ο άνθρωπος και βρίσκεται στο βυθό. Ποια ήταν η αιτία που προκάλεσε το ναυάγιο; Τι να σκέφτονταν εκείνη τη στιγμή το πλήρωμα και οι επιβάτες; Ποιο ρόλο διαδραμάτισε στην ιστορία αυτό το σκάφος; Τι να έχει απομείνει από αυτό το ναυάγιο που μόνο ένας αυτοδύτης μπορεί να δει; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκονται στο μυαλό αυτών που κάνουν ναυαγιοκατάδυση καθώς γλιστρούν στο νερό μέσα και έξω από το ναυάγιο.

Το να διαβάσει απλά κάποιος για ένα ναυάγιο είναι μια μονοδιάστατη εμπειρία. Το να εξερευνήσει όμως, κάποιος ένα ναυάγιο αναζητώντας το όνομα και την προέλευση του, να εξετάσει τα συντρίμμια του πλοίου προσπαθώντας να  προσδιορίσει την εποχή και τον τύπο του πλοίου είναι μια συναρπαστική εμπειρία!

Υπάρχουν δύο τύποι αυτοδυτών ναυαγιοκατάδυσης. Οι πρώτοι είναι ευχαριστημένοι με το να κολυμπούν γύρω από το ναυάγιο και να το θαυμάζουν εξωτερικά. Η κατάδυση αυτών των αυτοδυτών δεν είναι λιγότερο συναρπαστική από αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν τα μυστικά που κρύβει στο εσωτερικό του. Ο αυτοδύτης που εξερευνά το εξωτερικό ενός ναυαγίου πρέπει να έχει τις ικανότητες και τον εξοπλισμό που απαιτούν οι συνθήκες κατάδυσης της συγκεκριμένης ημέρας. Από πολλές απόψεις, η κατάδυση αυτή είναι παρόμοια με την κατάδυση γύρω από έναν ύφαλο με τη διαφορά ότι, το ναυάγιο είναι τεχνητό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ειδικές προϋποθέσεις που πρέπει να εξετάσει ο αυτοδύτης και οι οποίες αναλύονται στο πρώτο πρόγραμμα ναυαγιοκατάδυσης της ANDI. Η κατανόηση των δύο διαφορετικών προγραμμάτων ναυαγιοκατάδυσης που προσφέρονται από την ANDI είναι πολύ σημαντική καθώς ο σκοπός της κατάδυσης και οι απαιτούμενες ικανότητες και ο εξοπλισμός διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.